Brain awereness week

Gepubliceerd op: 18 maart 2021

Het is je vast niet ontgaan: Brain awareness week! Een hele week met internationale aandacht voor de hersenen. Hoe werken deze hersenen en hoe houd je ze gezond? Voor een Specialist Sportieve en Gezonde School is dit een interessant onderwerp. Je moet je hersenen op de juiste manier geprikkeld houden, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Het belang van bewegen voor de hersenen

Hoe werkt het kinderbrein? Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, bespreekt in een geweldig filmpje van het Klokhuis het belang van bewegen voor de hersenen. Bewegen en spelen helpt om vaardigheden te ontwikkelen waar je voor de rest van je leven ontzettend veel plezier van kunt hebben. Je wilt door het bewegen je hersenen zoveel mogelijk prikkelen, waardoor je hersenen gezond blijven. Hoe harder ze moeten werken, hoe fitter ze blijven!

Dit alles vindt plaats in de prefrontale cortex. Dit is het voorste deel van je brein. Deze heeft constant uitdaging nodig. Tijdens het bewegen zoekt je brein continue naar oplossingen voor kleine problemen. Hoe gaat jouw brein het bewegen aanpakken en zo goed mogelijk uitvoeren? Zoals je je wel kunt voorstellen is je brein enorm hard aan het werk tijdens dit proces.

Hersenen blijven prikkelen

Hoe kun je nu de hersenen van jouw leerlingen continue blijven prikkelen en uitdagen? Elke dag trampolinespringen is lastig te verweven in het dagelijkse curriculum.

Bewegend leren is daarom een goede oplossing. Bewegend leren is een manier van leren waarbij beweging centraal staat. Hierdoor wordt het kinderbrein geprikkeld, waardoor deze zich ontwikkelt. Waar ik als Specialist Sportieve en Gezonde School erg enthousiast over ben is Tafel-joggen! Kortgeleden is er een nieuwe website gelanceerd genaamd www.tafeljog.nl.

Het spel: Tafel-joggen

De opdracht voor bewegend leren genaamd Tafel-joggen, gaat als volgt:

  1. De hele klas start met joggen (rennen) op de eigen plaats en druk op start.
  2. Zie je een Sommetje? Hardop antwoord geven, zo snel mogelijk.
  3. Zie je een Eng dier? Hardop gillen of het geluid van het dier nadoen.
  4. Zie je een Pijl? Draai je in de richting van de pijl een rondje.
  5. Zie je een Brug? Buk onder de brug door.
  6. Zie je een Gat? Spring er overheen.
  7. Zie je een Berg snoep? Roep: “MMMMmmmmmmmmmmm!!!!!” en zwem er doorheen!  

Hiermee prikkel je de hersenen van jouw leerlingen enorm in een korte werkvorm, waarbij ze ook nog eens de tafels oefenen! Dit is een leuke manier om aandacht te schenken aan de Brain Awareness week en aan de slag te gaan met bewegend leren.

Heel veel succes!

Met vriendelijke groet,
Vincent Struik – Specialist Sportieve en Gezonde School

Op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

Bronnen:

Auteurs:

– Vincent Struik – Specialist Sportieve en Gezonde School

Gerelateerde berichten

Scroll to Top