Buitenspelen organiseren

Gepubliceerd op: 04 maart 2021

De winter is voorbij en de temperatuur stijgt: het is tijd voor buitenspelen! Als Specialist Sportieve en Gezonde School stimuleer je buitenspelen en zorg je voor mogelijkheden omtrent ‘beweging op het schoolplein’. Het schoolplein biedt genoeg ruimte, uitdagingen en kansen voor de natuurlijke bewegingsdrang van alle kinderen.

De 4 belangrijke aspecten van buitenspelen

In de opleiding tot SSGS komt buitenspelen natuurlijk aan de orde. Want het klinkt simpel: ‘buitenspelen’, maar hoe zorg je ervoor dat je alle mogelijkheden benut? In deze blog lees je vier belangrijke aspecten voor het organiseren van buitenspelen.

1.    Om te beginnen bevordert buitenspelen meerdere gezondheids- & ontwikkelingswaarden. In onderstaande afbeelding zie je waar je allemaal aandacht aan kunt besteden op het schoolplein:

2.      Voor het ontwerpen en inrichten van het ideale schoolplein kun je uitgaan van vier belangrijkse uitganspunten:

  • Het schoolplein biedt uitdagingen voor leerlingen van alle leeftijden;
  • Het schoolplein lokt uit tot gevarieerd en actief spel;
  • Het schoolplein daagt kinderen uit hun fantasie en energie te gebruiken;
  • Het schoolplein is ingericht met verschillende speelplekken, speeltoestellen en speelmaterialen.

3.     Een tip bij het ontwerpen van het schoolplein: gebruik de ideeën van leerlingen! Kijk eens de onderstaande video hoe ze dat op de Borgmanschool hebben gedaan:

Het laatste aspect...

4.     In de opleiding tot SSGS komt ook het onderdeel ‘Een gezond schoolplein’ aan de orde. Daarin geeft De Gezonde School aandacht aan 8 belangrijke onderdelen van een gezond schoolplein. In deze video worden ze allemaal behandeld:

Ervaring met buitenspelen

Wat zijn jouw ervaringen met buitenspelen? En met het ideale gebruik van het schoolplein? We zijn benieuwd naar tips! Stuur jouw verhaal naar ssgs@tumultgroep.nl

Op de hoogte blijven van deze blogs? Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn

Auteurs:

– SSGS Redactieteam

Gerelateerde berichten

Scroll to Top