De Nationale Complimentendag op 1 maart

Gepubliceerd op: 25 februari 2021

Over enkele dagen is het ‘Nationale Complimentendag’. Deze vindt jaarlijks plaats op 1 maart. De ‘Nationale Complimentendag’ draait om het geven van oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering. Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar de mens juist daarom wel het diepste raakt. Als Specialist Sportieve en Gezonde School is dit een enorm mooie kans om hier iets mee te doen. Dit sluit enorm mooi aan op het thema welbevinden. Wil jij een geweldige activiteit voor op Nationale Complimentendag? Lees dan verder!

Complimenten geven en ontvangen

Een compliment geven kost weinig tot geen moeite, maar kan enorm veel met een mens doen. Wat is een compliment precies? Denk hierbij aan een welgemeende knuffel, een warme douche of een schouderklopje in de vorm van woorden. Oprecht, persoonlijk en gemeend zijn hierin onmisbare begrippen. 

Uit onderzoek is gebleken dat complimenten en positieve aandacht meer motiveren dan cadeaus, een promotie of geld. Complimenten activeren het beloningssysteem van ons brein. Elk mens is gevoelig voor waardering. Sterker nog.. waardering is een basisbehoefte. 

“Als een kind zich niet goed voelt heeft het ook geen nut om hem of haar onderwijs te geven, want het komt niet binnen. Dus het begint bij lekker in je vel zitten, dan is de basis gelegd voor onderwijs.”

Nu je weet waarom het welbevinden van kinderen zo enorm belangrijk is vraag jij je natuurlijk af hoe je daar precies aandacht aan kunt besteden. Hieronder lees je een eenvoudig uitvoerbaar maar doeltreffende interventie welke jij op de Nationale Complimentendag kunt inzetten! Als Specialist Sportieve en Gezonde School durf ik met zekerheid te zeggen dat dit ook bij jou in de klas een succes wordt. 

De complimentenbal

Opdracht: neem een voorwerp (Ik heb gekozen voor een bal) en verstop deze in het kastje van een van jouw leerlingen. Deze leerling is ‘de mol’. De mol zal ‘s ochtends vroeg de ‘complimentenbal’ in zijn of haar kastje vinden.

De taak van de mol:

  • De mol geeft gedurende de dag aan zoveel mogelijk leerlingen oprechte, persoonlijke en gemeende complimenten. 
  • De mol probeert dit te doen zonder op te vallen. 

De taak van de klas:

  • De klas moet er proberen achter te komen wie ‘de mol’ van de dag was.
  • Iedereen mag een ‘fop-mol’ proberen te spelen. Je geeft dus complimenten zonder dat jij de bal hebt. Zo wordt het enorm lastig om te raden wie nou daadwerkelijk ‘de mol’ is. Op deze manier worden er enorm veel complimentjes uitgedeeld in de groep. 

Aan het eind van de dag mogen alle leerlingen raden wie ‘de mol’ was van deze dag. Welke complimenten zijn er uitgedeeld? Bespreek met de leerlingen hoe het voelt om complimenten te krijgen.

Door deze simpele interventie dagelijks te herhalen, stimuleer je een fijne sfeer in de groep. Het thema welbevinden staat centraal en de leerlingen vinden het geweldig! 

Wat zijn jouw plannen voor complimentendag?

Heb jij al leuke plannen voor de Nationale Complimentendag? Laat het mij weten! Stuur een e-mail naar: vincent@tumultgroep.nl.

Wil je graag op de hoogte worden gehouden van onze nieuwste blogs? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Auteur:

Vincent Struik – Specialist Sportieve en Gezonde School

Gerelateerde berichten

Scroll to Top