Hoe je als SSGS’er je voorbeeldrol inzet om gezonde voeding op school te promoten
Gepubliceerd op: 14 mei 2021.
Volgens de Alliantie Voedselonderwijs verbetert gezond eten en drinken de schoolprestaties van kinderen. Bovendien vermindert het hun kans op chronische ziektes en voorkomt het obesitas. Hoe promoot je gezonde voeding op school? Lees in deze blog hoe jij als SSGS’er je voorbeeldrol inzet om een positieve bijdrage te leveren.
Waarom is het promoten van gezonde voeding op school belangrijk?
Een gezonde levensstijl is allesbehalve vanzelfsprekend. Slechts 1% van de kinderen eet voldoende groente, aldus Alliantie Voedselonderwijs. Bovendien heeft in de grote steden 18% overgewicht of obesitas. Tot slot drinken Nederlandse schoolkinderen de meeste suikerhoudende dranken per dag van alle Europese kinderen.
Op school bereik je veel kinderen en daarom is het de perfecte plek om het belang van gezonde voeding op de kaart te zetten. Volgens de Gezonde School hebben kinderen die zich vanaf jonge leeftijd bewust bezighouden met gezonde voeding een grotere kans om dat op latere leeftijd nog steeds te doen. Jong geleerd is oud gedaan, zo luidt het spreekwoord niet voor niets.
De voorbeeldrol van de SSGS’er op school
Hoe ga je als SSGS’er aan de slag met gezonde voeding op school? De voorbeeldrol die je als leerkracht vervult is hierbij essentieel. Kinderen hechten veel belang aan wat er op school wordt gezegd en gedaan. ‘Dat is zo, want de juf/meester zegt het!’ roepen kinderen regelmatig.
We maken onze beslissingen over voeding niet in een vacuüm, maar in de context van onze omgeving. Om precies te zijn worden onze keuzes voor eten en drinken beïnvloed door een samenspel tussen onze genen, hormonen, stemming en omgeving. Het gedrag van de mensen om ons heen beïnvloedt ons dus.
Denk bijvoorbeeld aan wie thuis de boodschappen doet. En word jij beïnvloed bij de keuze voor je drankje op het terras door je vrienden die net gezellig een biertje hebben besteld? Voor kinderen is de school een belangrijke omgevingsfactor. Is het stoer om veel snoep te eten? Of wordt gezond eetgedrag beloond? En wat eten en drinken de andere kinderen en de juffen en meesters tijdens de pauzes?
Gezond eetgedrag en de cultuur op school
De school is medeverantwoordelijk voor de leefstijl en gezondheid van de kinderen. Als leerkracht stel je de norm en vervul je een voorbeeldfunctie. Dit betekent gelukkig niet dat je zelf een voedingsdeskundige hoeft te worden of alleen nog maar worteltjes mag eten.
Maar het betekent wel dat je je bewust moet zijn van de invloed die jij hebt op je leerlingen en de eetcultuur in de klas. Het is belangrijk om nadenken over gezonde voedingskeuzes vanzelfsprekend te maken op school. Gezonde voeding moet dus onderdeel worden van de schoolcultuur.
4x tips om gezonde voeding op school te promoten
Hoe zet je deze cultuurverandering in gang? Ga aan de slag met onderstaande 4 tips om gezonde voeding op school te promoten.
Tip 1: Weet hoe je betrouwbare informatie over gezonde voeding opzoekt
Basiskennis over gezonde voeding is belangrijk. Als je zelf geen idee hebt welk eten en drinken gezond is, hoe wil je dan het goede voorbeeld geven? Gelukkig hoef je niet alle informatie te onthouden. Weten waar je betrouwbare informatie vindt, is voldoende.
Het Voedingscentrum is een goede informatiebron. Dit kenniscentrum wordt gesubsidieerd door de overheid en geeft voedingsadviezen op basis van wetenschappelijk onderzoek. Ze kijken naar richtlijnen die zich op de lange termijn bewezen hebben en gaan niet mee met alle voedselhypes.
Tip 2: Wees je bewust van je eigen eet- en drinkgedrag
Waarom eet je wat je eet? En waarom op dit moment en deze plek? Deze vragen laten je nadenken over je eigen eet- en drinkgewoontes. Inzicht in je eigen gedrag is onmisbaar bij het vervullen van je voorbeeldfunctie en het promoten van gezonde voeding op jouw school.
Breng in kaart wat de voedingsgewoontes van je omgeving zijn: thuis, op school, bij je vrienden en familie en in de sportkantine. Vul vervolgens een zogeheten ‘eetdagboek’ in. Bijvoorbeeld via de Eetmeter, een online eetdagboek van het Voedingscentrum. Zo krijg jij inzicht in je eigen keuzes omtrent voeding. Eet je gezond? Welke invloed heeft de omgeving hier denk je op? En welk voorbeeld geef jij aan de mensen om je heen?
Tip 3: Maak een concreet en uitvoerbaar plan om gezonder te eten
Gedragsverandering is niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. Vaak lukt gezond eten voor een paar dagen wel, maar hoe houd je dit vol op de lange termijn? De kunst is om in kleine stapjes te beginnen en dit langzaam uit te breiden.
Begin met één gewoonte, bijvoorbeeld een stuk fruit als tussendoortje. Is dit goed ingesleten? Ga dan door met de volgende gewoonte. Op deze manier maak je een gezonde levensstijl concreet en uitvoerbaar. Als jij dit vervolgens uitstraalt op school, motiveer je bovendien je leerlingen om hier ook mee aan de slag te gaan.
Tip 4: Doe het samen met je collega’s
Gezonde voeding effectief promoten op school is alleen mogelijk als iedereen meedoet. De omgeving heeft immers een grote invloed op de keuzes die we maken! Op school zijn dit de andere leerkrachten en de leerlingen die zij begeleiden.
Ga in gesprek met je collega’s over eetgewoontes, bewustwording en de voorbeeldrol in de klas. Hoe gezond eten je collega’s? En hoe vullen zij hun voorbeeldrol in? Hoe meer leerkrachten en leerlingen bewust bezig zijn met voeding, hoe sneller de eetcultuur op school positief verandert.
Hoe vervul jij je voorbeeldrol op school met betrekking tot gezonde voeding?
Ben jij al het goede voorbeeld op school? Of vind je het lastig om gezond te eten of hierover in gesprek te gaan met de leerlingen? Wij horen graag je ervaringen en ideeën. Stuur jouw verhaal naar: ssgs@tumultgroep.nl.
Auteurs:
– SSGS Redactieteam