#1: Hoe verander je gewoontes?

Over veranderen en de rol van de SSGS

Gepubliceerd op: 14 januari 2021

Als SSGS-er ben je altijd bezig om samen met iedereen op school te werken aan een nog sportiever en gezonder schoolklimaat. Eén van de uitdagingen hierbij is het veranderen van gewoontes. Hoe doe je dat? Het veranderen van gewoontes is één van de taken van de SSGS en één van de pijlers van de opleiding tot SSGS. In deze blog lees je een korte inleiding over het veranderen van gewoontes. 

Inzicht in gewoontes

Om iedereen op een school te kunnen begeleiden in het ontwikkelen van een gezonde en sportieve levensstijl is veel kennis van belang over het veranderen van gewoontes en gedrag. Het is cruciaal om te achterhalen hoe de veranderaar (de SSGS, de school en het team) bij zichzelf de gewoontes en het gedrag kan en wil veranderen. Het begint allemaal met zelfkennis en inzicht in jouw gewoontes of die van je team.

Voorwaarden van gedragsverandering

Onbewust en automatisch gedrag is iets dat je niet vanzelf gaat veranderen. Het bewust worden van gedrag dat misschien verbetering nodig heeft, is een eerste stap voor de student zelf en ook in het proces van gedragsverandering binnen een school. Het nemen van verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag en het nemen van de eigen regie staat daarbij centraal. Voorwaarden voor gedragsverandering zijn: het willen, het echt geloven, het vertrouwen op het resultaat, een concreet stappenplan hebben en gemotiveerd blijven. 

Samengevat zijn dit de vijf voorwaarden voor verandering:

  1. Willen veranderen
  2. Geloven dat veranderen kan
  3. Geloven dat het gaat lukken
  4. Een concreet stappenplan hebben
  5. Gemotiveerd blijven en richten op succes 

Het is een open deur, maar toch: 

"Verandering begint bij jezelf!"

Wat zijn jouw ervaringen met gedragsverandering op school? Heb je tips? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar: ssgs@tumultgroep.nl.

Auteur:

SSGS Redactieteam

Gerelateerde berichten

Scroll to Top