#3: Maak een veranderverhaal!

Over veranderen en de rol van de SSGS

Gepubliceerd op: 11 februari 2021

Als SSGS-er ben je altijd bezig om met de hele school te werken aan een nog sportiever en gezonder schoolklimaat. Een van de uitdagingen: hoe krijg je de boel in beweging. Hoe zorg je ervoor dat de school verandert en dat de situatie beter wordt? In deze blog een korte inleiding over het belang van een ‘veranderverhaal’, over het belang van het voelen van urgentie.

Je moet het voelen

In de leerpaden uit de opleiding tot SSGS is veel aandacht voor veranderprocessen. Een SSGS-er leert zo hoe de school in beweging komt en hoe iedereen meegroeit naar een sportieve en gezonde school. In deze blog lees je het allerbelangrijkste aspect van veranderen: je moet het voelen!

teamwork

Verandermodellen

In de leerpaden worden verschillende verandermodellen behandeld, waaronder het model dat is beschreven door de Amerikaan J.P. Kotter. Veel mensen zullen dit model al min of meer kennen. Het bestaat uit de volgende 8 stappen:

  1. Zorg voor gevoel van urgentie
  2. Stel een team samen dat het proces gaat leiden
  3. Ontwikkel een visie en strategie
  4. Praat met de school over de verandering
  5. Zorg voor draagvlak
  6. Stap voor stap: realiseer (korte termijn) resultaten
  7. Hou vast aan het succes, vier de mijlpalen en ga door
  8. Zorg ervoor dat je veranderingen in de organisatie vasthoudt

Gevoel van urgentie

De allerbelangrijkste stap, de factor die succes bepaalt is het verhaal dat iedereen een gevoel van urgentie geeft. Je krijgt organisaties mee als iedereen voelt dat het nodig is om te veranderen. Rationele analyses werken daarbij niet, mensen moeten het ervaren. Daarom is het belangrijk om een verhaal te vertellen als je dingen wilt veranderen, een verhaal met gevoel! Deel eigen ervaringen, beelden die aanspreken en voorbeelden die veelzeggend zijn. In dit filmpje van verandergoeroe Ben Tichelaar legt hij uit wat het belang is van ‘voelen’:

Het is een open deur, maar toch: verandering begint bij gevoel van urgentie!

Wat zijn jouw ervaringen bij veranderen? Heb je tips Laat het ons weten en stuur een e-mail naar: ssgs@tumultgroep.nl.

Wil je graag op de hoogte worden gehouden van onze nieuwste blogs? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Auteur:

SSGS Redactieteam

Gerelateerde berichten

Scroll to Top