Mediawijsheid voor jonge kinderen

Gepubliceerd op: 25 maart 2021.

Van 26 maart t/m 2 april 2021 zijn het de ‘Media Ukkie Dagen’. Deze week wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid voor jonge kinderen van 0 tot 6 jaar. Het thema is dit jaar ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet.’ Tijdens deze campagne krijgen ouders, verzorgers en leerkrachten tips en handvaten aangereikt om aan de slag te gaan met mediawijsheid binnen het gezin of in de klas. Waarom is mediawijsheid voor deze groep kinderen nou zo belangrijk?

Opgroeien in de digitale wereld

Jonge kinderen weten in deze tijd snel de weg te vinden in de digitale wereld. Ze hebben al snel hun favoriete filmpje, spelletje of liedje gevonden. Maar kinderen tussen 0 en 6 jaar zijn nog te jong om wijs om te kunnen gaan in deze online wereld. Ze hebben hier begeleiding bij nodig, want het kijken van een filmpje of het spelen van een spelletje kan natuurlijk ook heel leerzaam zijn! Door samen met media bezig te zijn, krijgen de kinderen volop de kans om zich op het gebied van media en mediawijsheid te ontwikkelen. In de wegwijzer zijn verschillende tips en activiteiten te vinden om samen met je kind of klas aan de slag te gaan met het thema mediawijsheid.

Mediawijsheid in de klas

Voor zowel jonge als oudere kinderen is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan mediawijsheid. Mediawijsheid is namelijk één van de 21e-eeuwse vaardigheden, waardoor het ook belangrijk is om hier in de klas aandacht aan te besteden. De laatste jaren wordt er vaak vanuit gegaan dat kinderen op de basisschool digitaal vaardig genoeg zijn, omdat ze in deze tijd opgroeien. Uit onderzoek blijkt daarentegen dat veel kinderen moeite hebben met het inschatten van de betrouwbaarheid van het internet en niet weten hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Daarom is het belangrijk om in de klas aandacht te besteden aan het herkennen van nepnieuws. Ook het behandelen van de privacy van kinderen is van groot belang tijdens de lessen mediawijsheid op de basisschool. Bespreek bijvoorbeeld eens het omgaan met verschillende wachtwoorden. Hoe veilig is jouw wachtwoord eigenlijk en aan wie vertel je je wachtwoorden? Door hier samen met de klas over in gesprek te gaan, zullen de kinderen zich bewuster zijn van hun eigen mediawijsheid.

Opdracht: poster met stellingen

De poster hieronder biedt 8 verschillende stellingen aan die in de klas besproken kunnen worden. Door met de leerlingen in gesprek te gaan over hun rechten op social media en de gevaren hiervan, zullen ze leren hoe ze om kunnen gaan met deze gevaren. Door de poster in de klas te hangen, kunnen de kinderen er zelf ook nog over nadenken en worden ze elke dag herinnerd aan hun eigen mediawijsheid.

Poster met 8 stellingen over media

Ik ben heel benieuwd hoe jij mediawijsheid in jouw onderwijs integreert, laat het me weten!

Met vriendelijke groet,
Fenne de Vries – Specialist Sportieve en Gezonde School

Op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief! 

Bronnen:

De campagne ‘Media Ukkie Dagen – www.mediaukkiedagen.nl
Meer informatie over mediawijsheid – www.mediawijsheid.nl 

Auteurs:

– Fenne de Vries – Specialist Sportieve en Gezonde School

Gerelateerde berichten

Scroll naar boven