SSGS aan het woord #2: Vincent Struik

Gepubliceerd op: 08 januari 2021

Samen bouwen aan een gezonde generatie: dat is waar een ‘Specialist Sportieve en Gezonde School’ (afgekort SSGS) voor staat. Een SSGS organiseert activiteiten, geeft advies, ontwikkelt beleid en helpt om op school een gezond- en sportief klimaat te ontwikkelen. In deze blogserie stellen we mensen voor die meewerken aan het bouwen van een gezonde generatie. Met tips, ervaringen en verhalen inspireren zij elke school om stappen te zetten op weg naar een sportieve- en gezonde school!

Deze week: Vincent Struik

Korte introductie

Mijn naam is Vincent en ik ben 4e jaars pabostudent. Dit betekent dat ik in mijn laatste jaar van de lerarenopleiding zit. Vorig jaar heb ik het traject tot Specialist Sportieve en Gezonde School afgerond waarbij ik mijn slot onderzoek gericht heb op het implementeren van een interventie op een van de gezonde school thema’s. Het thema mediawijsheid stond hierin centraal. Ik loop op dit moment stage in groep 7 op de R.K. Andreas school te Voorhout. Ik hoop hier na mijn afstuderen aan de slag te kunnen als leerkracht en gezonde school coördinator.

Wat motiveert jou om te werken aan een sportief- en gezond schoolklimaat?

Het sportieve- en gezonde schoolklimaat is in mijn ogen onmisbaar binnen het basisonderwijs. Het is wetenschappelijk bewezen dat fysiek & mentaal gezonde leerlingen betere leerprestaties leveren. Daarnaast worden mensen, zoals jij en ik, beïnvloed door hun omgeving. Ik presteer minder goed en voel mij minder prettig in een omgeving waar ik mij niet op mijn gemak voel. Je kunt je dus wel voorstellen dat het juist voor kinderen ook enorm belangrijk is om zich in een fijne gezonde omgeving te bevinden. De leerlingen hebben enorm veel baat bij een gezond schoolklimaat (mijn rijmende slogan haha!!).

Wat is jouw rol daarbij?

Mijn rol is om d.m.v. kleine stappen het schoolklimaat in de gezonde richting te krijgen. Ik zal het team van mijn basisschool verschillende opties geven om uit te kunnen kiezen. De stappen die je maakt maak je namelijk met z’n allen. Jij hebt hier als Specialist Sportieve en Gezonde School een coördinerende rol. Vandaar de benaming: Gezonde school coördinator.

Hoe zie jij een SSGS op een school?

Ik zie een Specialist Sportieve en Gezonde School als iemand die zich daadwerkelijk wil inzetten voor een gezond schoolklimaat en het belang van dit klimaat goed kan verwoorden. In mijn ogen zal dit een leerkracht zijn die al werkzaam is op de school en deze belangrijke extra taak op zich wil nemen. Mijn droom daarentegen is een gezond schoolklimaat creëren en behouden als intern begeleider of schooldirecteur. Daarbij hoop ik andere scholen en stichtingen te kunnen inspireren met de voordelen van een gezonde school.

Welke tips heb jij aan alle directeuren en meesters en juffen?

Ik zou jullie de tip willen geven om je eens in te lezen over de Gezonde School. Op de website: www.gezondeschool.nl is enorm veel informatie te vinden. Een gezond schoolklimaat is onmisbaar in deze tijd. Over een aantal jaar is de Gezonde School niet meer weg te denken. Stapje voor stapje creëren wij samen het Gezonde Primaire Onderwijs van Nederland.

Met Sportieve Groet,
Vincent Struik

Wil je graag wat vragen aan Vincent of wil jij reageren op deze blog? Mail ons dan op ssgs@tumultgroep.nl.

Auteurs:

– SSGS Redactieteam
 Vincent Struik (Specialist Sportieve en Gezonde School)

Gerelateerde berichten

Scroll to Top