Top 5 bewegingstussendoortjes bij thuisonderwijs

Speciaal voor ouders en verzorgers

Gepubliceerd op: 01 februari 2021.

Eerst ’s ochtends een online rekenles, daarna een online spellingsles en volgens de weekplanning zelfstandig werken. Dan nog een online verjaardag van een klasgenoot en tot slot een half uurtje stillezen.

Voor ouders, verzorgers en kinderen is thuisonderwijs een enorme uitdaging! Veel kinderen missen hun klasgenootjes, hun juffen, hun meesters en het spelen op het schoolplein. Want juist zo’n schoolplein en een lokaal vol klasgenoten nodigt uit tot genoeg bewegingstussendoortjes in de klas.

Maar hoe kun je als ouders en verzorgers je kinderen ook thuis laten bewegen? Als student ‘Specialist Sportieve en Gezonde School’ speurde ik op internet de leukste 5 ‘bewegingstussendoortjes’ op. Korte spelletjes waarbij kinderen even kunnen bewegen en daarna weer aan de slag kunnen met hun schoolwerk. En als ouder of verzorger kun je natuurlijk gewoon meedoen!

Verstoppertje

1. Verstoppertje in huis

Makkelijk om te doen: verstop in iedere kamer in huis een specifiek object, bijvoorbeeld een bal, een lepel of iets anders waar je genoeg van in huis hebt. Je vertelt je kind welk object je overal hebt verstopt en zet een timer. Het is nu de opdracht om zo snel mogelijk alle lepels, ballen, vorken of wat je dan ook hebt verstopt te vinden. Nadat het kind alle objecten heeft gevonden, kan het kind de objecten nogmaals verstoppen, maar dan voor jou als ouder! Dit spelletje zullen kinderen snel snappen en erg leuk vinden!

2. Just Dance

Deze klassieker werkt thuis net zo goed als in de klas. Op Youtube zijn er veel verschillende liedjes en dansjes te vinden. Kies samen met je kinderen een liedje uit en dans er samen lekker op los.

3. Torens bouwen

Klap alle laptops even dicht en geef je kinderen de uitdaging om binnen 1 minuut een zo hoog mogelijke toren te bouwen. De toren kan gebouwd worden met alles wat de kinderen om zich heen kunnen verzamelen. Tijdschriften, pennen, beslagkommen, drinkbekers; alles is mogelijk!

4. Het uitbeeldspel

Wie kent het niet, het klassieke uitbeeldspel! Bedenk samen met je kind(eren) een persoon, een film, een dier, een object of een artiest (door dit samen met je kind te bedenken, weet je zeker dat je kind ze tijdens het spel zal herkennen). Schrijf alles wat jullie hebben bedacht op een briefje en doe alle briefjes in een hoed, een beslagkom of wat je dan ook maar in huis hebt. Daarna krijgt elke deelnemer telkens 1 minuut om zoveel mogelijk briefjes uit te beelden. De andere deelnemers moeten raden wat er wordt uitgebeeld.

5. *Boompje wisselen

Makkelijk en simpel: trek je warme jas aan, ga naar buiten en zoek een mooie plek met veel bomen (of paaltjes). Het is nu misschien nog een beetje koud, maar met dit spelletje blijft iedereen lekker warm! Eén persoon is de tikker en de andere personen gaan allemaal bij een boom staan. Het is de bedoeling dat je steeds van boom wisselt. Tijdens het rennen naar een andere boom kun je getikt worden en ben jij de tikker. Snel rennen dus!

Ken jij andere, leuke bewegingstussendoortjes?

Dit zijn mijn top 5 bewegingstussendoortjes voor de hardwerkende kinderen thuis! Wat vind je ervan? Heb jij zelf ook goede tips voor bewegingstussendoortjes? Laat het mij weten door een mail te sturen naar ssgs@tumultgroep.nl. Veel bewegingsplezier!

Met sportieve en gezonde groet,

Fenne de Vries

Volg ons nu op Facebook, Instagram en LinkedIn en blijf op de hoogte van alle blogs, nieuwtjes en tips!

Bronnen:

*Website: www.speelbeweging.nl/ook-buitenspelen-in-de-winter-is-heel-gezond

Auteurs:

Fenne de Vries (Student Specialist Sportieve en Gezonde School)

Gerelateerde berichten

Scroll to Top