Top 7 bewegingstussendoortjes bij thuisonderwijs
Speciaal voor juffen en meesters
Gepubliceerd op: 02 februari 2021
Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen ook bij thuisonderwijs regelmatig in beweging zijn? Want door regelmatig te bewegen leren je leerlingen veel beter. Hierbij mijn top 7 van bewegingstussendoortjes die voor mij en mijn leerlingen altijd werken. Maak jouw kinderen ook weer fysiek en mentaal klaar voor de volgende online les!
1. De grote playbackshow
Persoonlijk één van mijn favorieten. Laat één van de leerlingen een populair liedje kiezen die iedereen mee zou kunnen playbacken. Iedereen doet zijn camera aan, microfoon uit en gaat staan. Zodra de leerkracht de muziek aan zet moeten de leerlingen zo extravagant mogelijk mee playbacken en zingen. Als leerkracht doe je uiteraard gewoon lekker mee! Je kunt met de leerlingen afspreken dat als ze goed hun best doen, je afsluit met een nieuwe playbackshow!
2. Bootcamp
Open de dag met een bootcamp. Zorg ervoor dat je er uit ziet als een drill meester en geef de leerlingen bevelen op. Maak er een leuk toneelstuk van. Hieronder een aantal voorbeelden:
– Alle jongens! Sta op!
– Alle Meisjes! Handen in de lucht!
– Iedereen! Je rechtervoet in de lucht!
– Iedereen! Lik je elleboog!
Voor de lagere klassen kun je er ook een thema aan verbinden, zoals bijvoorbeeld: ‘loop als een ijsbeer’ en ‘spring van ijsschots naar ijsschots’.
3. Buiten
Op school merk ik dat de kinderen altijd weer goed opgeladen binnen komen na het buiten spelen. Daarom probeer ik ‘mijn’ kinderen door het scherm heen te motiveren om tussendoor naar buiten te gaan. Dit doe ik door ze uitdagingen mee te geven. Je kunt zeggen dat ze na 15 min. weer binnen moeten zijn met zoveel mogelijk voorwerpen of ze vragen dingen op te schrijven die ze buiten gezien hebben en die bijvoorbeeld de letter A bevatten (pen en papier mee). Het resultaat maakt niet uit, als ze buiten zijn gaan voetballen vind ik dit ook prima!
4. *Het rad van alfabet
Enorm leuk (en waarschijnlijk bekend) spel voor alle leeftijden. Het spel gaat als volgt… De leerkracht draait aan het alfabet rad. Het rad wijst een letter uit het alfabet aan. De leerlingen moeten zo snel mogelijk iets in huis vinden waarvan het woord begint met de letter van het rad. Zodra ze iets hebben gevonden rennen ze terug naar hun camera en laten ze het zien aan hun leerkracht. Ze komen met de gekste en leukste dingen aanzetten!
Andere opties: Je kunt ook zelf een rad maken met bijv. 10 verschillende soort bewegingen, je draait er 1 en die moet je 1 minuut volhouden. Je kunt hier kinderen ook bij betrekken door ze zelf bewegingen te laten bedenken.
5. Yoga!
Dit bewegingstussendoortje is voor de meesters en juffen met een beetje yoga ervaring. Bereid de kinderen voor door iets te vertellen over yoga en wat ademhaling met je lichaam kan doen. Zorg dat alle leerlingen hun microfoons uit hebben en hun camera’s aan. Vertel vervolgens een verhaal waarin leerlingen luisteren naar de stem van de leerkracht en precies moeten doen wat hij/zij vertelt. Laat de leerlingen, met hun ogen dicht, rustig in- en uitademen. Praat zachtjes en langzaam. Ze moeten hun meest comfortabele houding aannemen. Deze 5 minuten staan in het teken van ademhaling en rust.
6. Zoveel mogelijk op je hoofd
Hoeveel voorwerpen kan jij op je hoofd zetten? Zet de timer op 1 minuut en starten maar. Degene met de meeste voorwerpen op zijn/haar hoofd heeft gewonnen!
7. Shake it off
Dit bewegingstussendoortje is snel en eenvoudig uit te voeren. Alle leerlingen gaan staan en doen de leerkracht na. Shake 8 keer met je linkerbeen, 8 keer met je rechterbeen, 8 keer met je linkerarm en 8 keer met je rechterarm. Laat een aantal leerlingen een shake verzinnen! Shake letterlijk alles van je af! In de lagere klassen kan je het verhaal vertellen van de stil-zit-kriebel-beestjes. Als je te lang stil zit komen er teveel kriebelbeestjes op je zitten en is het tijd om ze er allemaal af te schudden.
Internet als bron van inspiratie
Dit is mijn top 7 van bewegingstussendoortjes tijdens een dag online lesgeven. Het internet is een bron van inspiratie dus ik raad elke leerkracht aan een aantal bewegingstussendoortjes te proberen. Benieuwd naar ieders ervaringen!
Met sportieve en gezonde groet,
Vincent Struik – Specialist Sportieve en gezonde School
Wil je graag op de hoogte worden gehouden van nieuws en tips? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Auteurs:
Vincent Struik (Specialist Sportieve en Gezonde School)